NYHED 26. april 2024

Faktatjek på DR2 ”Er der en arkitekt til stede?”

Søndag den 28. april 2024 vises et afsnit i DR’s TV-serie ”Er der en arkitekt til stede?”. Søndagens afsnit har fokus på Tejn Havnehuse. Udsendelsen er i ugen op til udsendelsen gjort tilgængelig på nettet.

TV-udsendelsen er efter vores opfattelse både mangelfuld og på en række punkter direkte forkert, hvilket desværre fører til en række fejlagtige konklusioner og formodninger. Derfor vil vi gerne korrigere misforståelserne og hermed bringe faktuel information ind i debatten.

DR spurgte ved juletid, om vi ville deltage i udsendelsen, men på de pågældende optagedage i januar var det ikke muligt for os med så kort varsel at stille op. Vi sendte derimod en skriftlig information om baggrunden og visionerne for byggeriet og var klar til at uddybe, hvis redaktionen ønskede yderligere information. Udover den skriftlige information har vi telefonisk suppleret med flere faktuelle informationer, herunder om anvendelsen af arkitekt og rådgivere i projektet.

Vi kan konstatere, at studieværten har valgt ikke at inddrage den fremsendte information. Den tilgang fra mediernes side finder vi ærgerlig, for vi indgår altid gerne i en dialog om vores byggerier og vil meget gerne svare på spørgsmål.

Men udsendelsen giver os så anledning til at informere jer om de faktuelle forhold i byggeriet og om, hvad vi har gjort af tiltag, siden vi købte grunden af Bornholms Regionskommune i 2018. Samtidig giver det os mulighed til at give en baggrund for vores tilgang til byggeriet, heriblandt tilpasningen til de lokale forhold.

Der er mange forhold at kommentere på i udsendelsen, men vi har prøvet at koncentrere os om de væsentligste og at strukturere informationen bedst muligt i det følgende. I den kommende tid vil vi muligvis supplere med yderligere detaljer, såfremt vi finder det nødvendigt eller relevant afhængig af, hvad udsendelsen måtte afstedkomme.

Respekt for de lokale forhold

FB Gruppen er en seriøs udvikler, der kerer sig meget om de boliger, vi opfører hvert år. Langt de fleste af boligerne er i Hovedstadsområdet og i udvalgte byer på Sjælland. Flere af byggerierne har modtaget arkitekturpriser og anerkendelser.

Netop fordi vi har respekt for arkitektur og samhørighed med det omgivende samfund har vi på Bornholm bevidst anvendt samarbejdspartnere, der kender det lokale miljø og de lokale forhold. Det er således en arkitekt, der tegnet flere sommerhuse og løst flere opgaver på Bornholm, som har tegnet Tejn Havnehuse – og en anerkendt lokal entreprenør, der har bygget boligerne og stået for anlægsopgaverne i projektet.

Materialerne er valgt med afsæt i de stedlige forhold – og med et arkitektonisk råt og stramt udtryk på selve bygningerne for at kunne håndtere de stærke naturkræfter ved vandet. Vores projektansvarlige på opgaven har omhyggeligt prøvet at veje alle ønsker og krav mod hinanden sammen med de lokale rådgivere og entreprenøren.

Det formelle om lokalplan og byggetilladelse

Grunden, som Tejn Havnehuse er opført på, blev i sin tid udbudt af Bornholms Regionskommune, som var meget tydelig om, at der skulle bygges kystnære boliger. Teksten fra udbudsteksten lyder således:

”Grund på ca. 9.850 m² med havudsigt beliggende i første række med mulighed for bebyggelse af flere boliger/grunde/udstykning – mulighederne er mange her på denne skønne grund, som kun er et meget lille bitte stenkast fra Østersøen”.

Udsendelsen kan give indtryk af, at boligerne er opført i strid med lokalplanen, og at der ikke er offentlig adgang til kysten. Men ejendommene ligger præcist dér, hvor lokalplanen giver tilladelse til. Der også en offentlig sti foran boligerne mod havet – netop for at give den lovgivningssikrede offentlige adgang – hvilket også er indarbejdet i byggeprojektets areal.

Alle intentioner med byggeriet fremgår af lokalplanen, som Regionskommunen udarbejdede. De ønskede den udført som projektlokalplan således, at de vidste, hvad blev opført på grunden. Der er således intet i det opførte, som adskiller sig fra, hvad der blev planlagt og godkendt i projektlokalplanen.

I forbindelse med køb af grunden gav Regionskommunen faktisk mulighed for at bebygge dobbelt så meget på grunden, som i dag er bebygget. Fra FB Gruppens side lagde vi meget vægt på, at dette ikke ville ske – og vi har kun udnyttet 50% af byggeretten.

Vi har ikke været interesseret i at opføre mindre boliger eller lejligheder – f.eks. som stænger med 2-plans rækkehuse eller ejendomme – men prioriterede derimod i Tejn en bebyggelse med individuelle boliger og parceller, hvor der kunne være et lokalt fællesskab. Bebyggelsen skulle ikke danne ryg til byen og Havnevej, men invitere de lokale gennem området og forbi boligerne ud til kyststien. Derfor er der også offentlig adgang gennem området, og det bliver flittigt brugt efter hensigten.

Lokalplanens krav til byggefelter er, at de må opføres med plankeværker og hække/buske, mens der udenfor byggefelterne skal være frit udsyn til havet. Disse intentioner er opfyldt. Der er således uden for parcellerne ikke opført høje plankeværker, der skærmer for udsyn til havet.

Tejn Havnehuse tilbyder dermed en helt anderledes tilgang til Østersøen end den tidligere erhvervs­bebyggelse på området.

Kystsikring og stormskader

Den pågældende sti er et kommunalt ejet miljøoplag, som pga. fejlkonstruktion nu er bortskyllet efter stormflodshændelsen i oktober 2023. Kystsikringen er Regionskommunens ansvar – og det er derfor også Regionskommunen, der har reetableringspligten. Faktisk har Regionskommunen i 2021 givet sig selv et påbud om udbedring. Et påbud, der desværre indtil nu ikke er efterlevet.

Ifølge vores informationer er pengene bevilget, og forvaltningen arbejder på et projekt og udbud med udførelse i første halvår af 2025. Siden stormfloden i oktober 2023 har vi derfor været i dialog med Bornholms Regionskommune om netop denne sag – for det er vigtigt, at I som beboere kan føle jer trygge i boligerne. Det skal i den forbindelse nævnes, at netop på grund af sikring er boligerne hævet op til to meter over det tidligere terræn, ligesom vi efter stormfloden i et godt samarbejde med jer i Grundejerforeningen har forestået oprydning på grunden.

I TV-udsendelsen får studieværten projektet til at fremstå som uforsvarligt. Men Stormflodsrådet har vurderet, at stormen og skaderne var så voldsomme, at der er givet dækningstilsagn til både Havnehusene og havnens naboer.

I forhold til påstandene i udsendelsen kan vi i øvrigt dokumentere, at de byggematerialer, der var på grundene efter stormfloden, ikke hidrører fra byggeriet, men er opskyllede materialer fra deponiet i den fejlkonstruerede og nu bortskyllede kyststi.

Det ser imidlertid desværre ikke ud til, at Regionskommunen vil vedkende sig deres forpligtelser, men det må juridiske eksperter tage sig af. Siden oktober har vi aktivt og vedholdende søgt dialog med kommunen. Indtil nu har dette desværre været forgæves, men vi fortsætter ufortrødent.

Vand i området

Området er konstrueret, så Tejn Havnehuse fuldt ud løser egen vandafledning på egen grund, hvilket blandt andet netop er muliggjort ved at hæve arealet med op til to meter. FB Gruppen har således beregninger, der viser, at afvandingen til naboerne ikke er forringet. Naboernes udfordringer med vand er ikke skabt af byggeriet, men er en historisk udfordring, som Regionskommunen ikke tidligere har haft ressourcer til at løse med relevante dræn m.v.

Med naturhændelserne i oktober 2023 og januar 2024 er udfordringerne blot blevet meget tydeligere for naboerne.

Udsigt og disponering af området

Udsigten er prioriteret for alle. Der er kun 3 boliger i 2 rækker ud af de 23 boliger, som ikke kan se vandet gennem plankeværkerne foran gårdrummene mellem husene, men de har frit syn mellem de enkelte parceller. Alle resterende 20 boliger ser vand over plankeværkerne og ser samtidig vand gennem kilerne mellem husene og ned langs kysten. De grønne arealer er således en videreførelse af naboens (mod nord) grønne arealer mod havet, der giver udsigt til vandet for alle.

Disse lokalt tilpassede forhold fremgår desværre ikke af det udtryk, der gives i udsendelsen.

Arkitekturen

Det har været FB Tejn Havnehuse ApS’ intension at opføre en gedigen bebyggelse, der kunne modstå det ofte barske vejr, der er langs alle kyster. Bebyggelsen skulle gerne være vedligeholdelsesfri i mange år.

Bebyggelsen er udformet efter Regionskommunens bestemmelser. Det påstås i udsendelsen, at der er flere mangler i forhold til byggetilladelsen. Eftersom der er givet ubetinget ibrugtagningstilladelse på byggeriet, henstår der ingen mangler.

De i projektet og i lokalplanen indeholdt træbeklædning til murfelter ligger på entreprenørens lager og monteres nu, hvor vinterperioden er vel overstået. Fals i murværket vil herefter forventeligt fremstå varieret og stemningsskabende. Der var tale om et udsat arbejde – og som det ikke gav mening at opsætte på bygningerne efter stormen i efteråret.

De udvendige trapper omtales også i udsendelsen. Galvaniseret stål er et gængs materiale at benytte i miljøer, der kræver holdbare og stærke materialer. Endvidere er de visuelt så tilpas gennemsigtige, at de ikke tager lys eller udsigt. I udsendelsen betegnes de af studieværten som en ”ucharmerende, ukærlig fornærmelse”, men de har det helt praktiske sigte, at de materialemæssigt kan modstå det hårde vejr, der naturligt er ved en kystnær beliggenhed. Med tiden vil galvaniseringen patinere fint ind i det rå miljø, der naturligt er i kystnære områder.

Når haverne gror op, og materialerne patinerer, vil Tejn Havnehuse fremstå som et moderne byggeri, der skaber en arkitektonisk overgang mellem fabrikker og de bagvedliggende øvrige beboelsesejendomme.

I TV-udsendelsen foreslås en terrassemursløsning for at medvirke til at skabe læ og afbøde effekten af stormvejr. Det er vi naturligvis åbne over for og vil meget gerne have den etableret hurtigst muligt for at bidrage til øget tryghed. Men flere huse er solgt, og det er derfor ikke alene op til os som projektudviklere at sætte hegn eller læmure op. Forslaget vil derfor blive forelagt på en ekstraordinær generalforsamling i GF Tejn Havnehuse.

Ansvar og ordentlighed

Smag og behag er forskellig, og det er helt fair at være kritisk overfor arkitektur og et nyt boligprojekt. Det oplever vi ofte ved nybyggeri, og forandringer i et lokalsamfund giver ofte anledning til debatter. Det hilser vi velkomment. Men det ikke fair at udstille os som uansvarlige og grådige byggefolk. Lige præcis i Tejn har vi bygget mindre, end Regionskommunen oprindelig lagde op til – og vi har til punkt og prikke fulgt den af Regionskommunen vedtagne lokalplan.